2023, Spalis


https://lrkm.lrv.lt/lt/naujienos/astuntasis-skaitymo-issukis-vasara-su-knyga-skatino-bendryste

Taip laukta ir visus džiuginusi vasara praėjo, liko telefono nuotraukų galerijoje kaip laiku pagautas nuostabus kadras, tačiau tikrai neišnyks iš atminties tų, kas nuo birželio pradžios iki rugpjūčio paskutinių dienų dalyvavo skaitymo skatinimo akcijoje „Vasara su knyga“, šiemet skelbusioje: „Skaitymas tau tinka!“

Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos ir Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos kasmet rengiama skaitymo skatinimo akcija šiemet įtraukė beveik 31 000 dalyvių, pasiryžusių priimti skaitymo iššūkį – per vasarą perskaityti 5 knygas pagal paskelbtas užduotis. Iš svetainėje vasarasuknyga.lt užsiregistravusių akcijos dalyvių iššūkį įveikė per 23 000 atkaklių skaitytojų. Šią vasarą ir vėl pagerintas pernykštis rekordas (pernai vasarą perskaityta 137 220 knygų, dalyvavo per 30 000 žmonių, iššūkį įveikė 22 700 skaitytojų).

Vasaros pradžioje buvo paskelbtos penkios užduotys.

Interneto svetainėje vasarasuknyga.lt bei socialiniuose tinkluose buvo skelbiamos akcijos skaitymo ambasadorių įkvepiančios knygų rekomendacijos vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems. Knygas rekomendavo ir bibliotekininkai, LRT Klasikos laida „Ką man skaityti?“, IBBY Lietuvos skyrius, kiti akcijos draugai.

Iš aktyviausių akcijoje dalyvavusių bibliotekų pirmąją vietą užėmė visą vasarą pirmavęs Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Kalnupės filialo vaikų centras „Ruoniukas“. Čia perskaityta  4 350 knygų.

Baigėsi nuo birželio pradžios iki rugpjūčio paskutinių dienų trukusi skaitymo skatinimo akcija „Vasara su knyga“, šiemet skelbusi: „Skaitymas tau tinka!“. Akcijos metu visos Lietuvos bibliotekose perskaityta beveik 150 000 knygų.

Tačiau skaitymui tinka bet koks metų laikas. Nusprendėme paremti šią iniciatyvą ir pasidalinti su jumis informacija apie tai, ką mūsų mokytojai skaito ir ką kitiems pataria skaityti. Juk skaitymas – tai galimybė mokytis iš žinomų žmonių, praturtinti savo žodyną, pamatyti pasaulį visomis spalvomis ir formomis.

Mokytojai skaito ir rekomenduoja.


2023, Sausis


Prieš 130 metų  gimė Vincas Mykolaitis-Putinas (1893–1967) – vienas žymiausių lietuvių rašytojų: poetas, prozininkas, dramaturgas, literatūros kritikas, istorikas ir teoretikas, vertėjas.

https://www.vle.lt/straipsnis/vincas-mykolaitis-putinas/

http://www.xn--altiniai-4wb.info/index/details/1336

Skaityti daugiau

Skaityti dar daugiau


2022, Gruodis


Heinrichas Heinė (1797 - 1856), kuris gimė prieš 225 metų, yra žydų kilmės vokiečių rašytojas ir poetas, žurnalistas ir publicistas,  kritikas ir vertėjas, vienas žymiausių pirmosios XIX amžiaus literatūrinio gyvenimo asmenybių.

 

https://www.vle.lt/straipsnis/heinrich-heine/

https://www.rasyk.lt/rasytojai/heinrichas-heine.html

Skaityti daugiau

Skaityti dar daugiau


2022, Lapkritis


Prieš 115 metų (1907-11-14) gimė Astrid Lindgren, puiki švedų rašytoja. Pagal A. Lindgren kūrinius Lietuvoje pastatyta spektaklių, sukurtas filmas, radijo vaidinimas. A. Lindgren kūryba padarė perversmą švedų vaikų literatūros ir pedagogikos istorijoje, ji išaukštino vaiko asmenybę, vaikystę apskritai, turėjo įtakos pasaulinės vaikų literatūros raidai. Iš viso parašė daugiau kaip 40 knygų, t. p. tekstų paveikslėlių knygoms. Dauguma kūrinių ekranizuota, pagal juos statomi spektakliai. Kūryba išversta į daugiau kaip 70 kalbų.

https://www.bernardinai.lt/mylimiausia-vaiku-rasytoja-10-faktu-kuriuos-turetumete-zinoti-apie-astrid-lindgren/ 

https://www.vle.lt/straipsnis/astrid-lindgren/             

https://www.rasyk.lt/rasytojai/astrid-lindgren.html

Skaityti daugiau


2022, Spalis

Marina Ivanovna Cvetajeva – rusų poetė, prozininkė, vertėja, viena iš žinomiausių ir stambiausių XX amžiaus rusų poetų, kuri gimė prieš 130 metų (1892-10-08). Jos biografija atspindi visa XX a. rusų literatūros tragediją.

https://www.vle.lt/straipsnis/marina-cvetajeva/

https://www.rasyk.lt/rasytojai/marina-ivanovna-cvetajeva.html

Skaityti daugiau

Skaityti dar daugiau


2022, Rugsėjis


Prieš 475 metų (1547 m. rugsėjo 29 d.) gimė Migelis de Servantesas Savedra – ispanų rašytojas. Jo žymiausias kūrinys „Išmoningasis idalgas Don Kichotas iš La Mančos” laikomas vienu iš geriausių Vakarų literatūros kūrinių.

https://www.vle.lt/straipsnis/miguel-de-cervantes/

Skaityti daugiau


2022, Gegužė


Pranciškus Skorina – pirmųjų spausdintų LDK knygų leidėjas.

Vilniuje veikusioje Pranciškaus Skorinos spaustuvėje 1522–1525 m. išleisti religinio pobūdžio tekstai „Mažoji kelionių knygelė“ ir „Apaštalas“ tapo pirmosiomis Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje išspausdintomis knygomis, o pats leidėjas – spaustuvininkystės istorijos LDK pradininku. Jis – savotiškas simbolis, žymintis Lietuvos ir rytų slavų spaudos pradžią.

Atsižvelgdamas į tai, kad 2022 metais sukanka 500 metų, kai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje buvo išspausdinta pirmoji knyga – Pranciškaus Skorinos „Mažoji kelionių knygelė“ ir Vilniuje įkurta pirmoji Rytų Europoje spaustuvė; Lietuvos Respublikos Seimas nusprendė paskelbti 2022 metus Pranciškaus Skorinos metais.

 

Skaityti daugiau


 2022, Balandis


Bella (Isabella) Akhatovna Akhmadulina (1937-2010), kuri gimė prieš 85 metus, yra rusų poetė, prozininkė, vertėja, viena didžiausių XX amžiaus antrosios pusės rusų lyrikos poetų.

 Skaityti daugiau


2022, Vasaris


Prieš 210 metų (1812 m. vasario 7 d. ) gimė Čarlzas Džonas Hafemas Dikensas (1812–1870) – anglų rašytojas, žymiausias anglų romano kūrėjas, dažnai vadinamas romanistų  Šekspyru.  Nepaprastai turtingos vaizduotės rašytojas, realistas, humoristas, satyrikas, sentimentalistas, sociologas, didis reformatorius, humanistas – visa tai susilydo viename asmenyje, itin ryškioje individualybėje.

 

 Skaityti daugiau


2022, Sausis


2022 m. sausio mėnesį  Lietuva  mini rašytojos IEVOS SIMONAITYTĖS (1897-1978) 125 –ąsias gimimo metines.

2022 m. Lietuvoje yra paskelbti Ievos Simonaitytės metais.

Rašytoja gimė 1897m. sausio 23d. Mažojoje Lietuvoje, Klaipėdos apskrityje, Priekulės valsčiuje,Vanagų bažnytkaimyje.

Žymiausi jos romanai – „AUKŠTUJŲ ŠIMONIŲ LIKIMAS“, ,, VILIUS KARALIUS“ plačiai skaitomi šalyje. Rašė ji ir autobiografines apysakas, yra sukaupta ir keletas tomų raštų.

Skaityti daugiau


2021, Gruodis


Prieš 200 metų (1821-12-10) gimė Nikolajus Aleksejevičius Nekrasovas, puikus rusų poetas, kritikas, leidėjas.

Kalbant apie Nikolajaus Nekrasovo biografiją, verta paminėti, kad iš esmės Nekrasovo darbuose atsekama sunkaus valstiečio gyvenimo linija, Rusijos žmonių kančios. Rašytojo kalba labai turtinga, nors dažnai galima rasti paprastų šnekamosios kalbos posakių, kurie vėlgi rodo rusų kalbos, kilusios iš žmonių, turtingumą. Jis vienas pirmųjų poetine forma sujungė skirtingus žanrus, tokius kaip satyra, dainų tekstai, elegiškos natos. Galima drąsiai teigti, kad Nikolajus Nekrasovas įnešė neįkainojamą indėlį į rusų poeziją ir literatūrą.

 

  

Skaityti daugiau


 2021, Lapkritis


Rusų rašytojas psichologas, mąstytojas Fiodoras Michailovičius Dostojevskis (1821–1881), kurio 200 metų gimimo sukaktį minime 2021-aisiais.

F. Dostojevskis buvo vienas iš nedaugelio rašytojų, labiausiai veikusių XX a. literatūros, filosofijos, teologijos mąstytojus, Rusijos ir viso pasaulio skaitytojus bei kritikus. Jo kūrinių svarbiausia tema – individualybės ir visuomenės, žmogaus dieviškojo prado ir idėjos, atspindinčios visuomenės raidą, konfliktas, atskleidžiamas analizuojant pažemintos, išgyvenančios krizę asmenybės psichologiją.

Skaityti daugiau


2021, Rugsėjis


Schwartzas Jevgenijus Lvovičius (1896 – 1958), kuris gimė prieš 125 metų -  puikus rašytojas, dramaturgas, literatūros publicistas, scenaristas. Ir šiandien Schwartzo darbai išlieka paklausūs ir aktualūs. Pastovi sėkmė, daugelio teatrų scenose rodomos jo pjesės. Yra nedaug žmonių, kurie nepažįsta Pelenės, Drakono ar Įprasto stebuklo.

            

Skaityti daugiau


2021, Gegužė


Rabindranatas Tagorė (bengal. Robindronath Thakur) (1861-1941), kuris gimė prieš 160 metų – indų rašytojas, poetas, kompozitorius, prozininkas, dramaturgas ir visuomenės veikėjas. Nobelio literatūros premijos laureatas (1913). Su jubiliejumi, Rabindranatai Tagore!

                 

Skaityti daugiau


2021, Balandis


Prieš 200 metų gimė Prancuzų poetas ir meno kritikas Charles Pierre Baudelaire (gimė 1821 m. balandžio 9 d., Paryžius, Prancūzija).

Bodleras suformavo naują lyrikos stilių, kuriame susipynė konkretumas ir simbolika, griežta forma ir veržlus, netikėtas vaizdas.

                   

Skaityti daugiau


2021, Kovas


2021 m. kovo mėn. sukanka 85 metai, kai gimė afroamerikiečių knygų vaikams autorė, rašytoja Virgžinija Hamilton (1936-03-12 - 2002-02-19)

Virginia Esther Hamilton parašė 41 kūrinį, įskaitant Didįjį M. C. Higginsą, už kurį ji pelnė JAV nacionalinį knygos apdovanojimą kategorijoje Vaikų knygos ir „Newbery“ medalį 1975 m.

                   

Skaityti daugiau


2021, Vasaris


Vytauto Didžiojo karo muziejus – vienas seniausių Lietuvos muziejų. Muziejus lankytojams buvo atidarytas 1921 m. vasario 16 d., švenčiant trejų metų Lietuvos nepriklausomybės sukaktį.

Muziejaus rinkinį sudaro archeologiniai radiniai, šaltieji ir šaunamieji ginklai, amunicijos rinkiniai, pasakojantys apie Lietuvos valstybės ir karybos istorijos raidą; „Lituanicos“ skrydžio per Atlantą daiktai ir dokumentai, fotonegatyvų ir fotonuotraukų kolekcijos; užsienio valstybių kariuomenių uniformų kolekcija, dokumentų ir knygų rinkinys. Muziejus kaupia, saugo, restauruoja, tiria ir propaguoja lietuvių tautos ir Lietuvos valstybės kovų už laisvę ir nepriklausomybę paminklus, eksponatus, kurie pasakoja apie Lietuvos istoriją, ginklų bei karinės atributikos evoliuciją, materialinės ir dvasinės kultūros vertybes, supažindinančias su Lietuvos ir kitų valstybių istorija, karybos menu nuo seniausių laikų iki mūsų dienų.

Karo muziejaus tūris – tai simbolinis paminklas Vytautui Didžiajam. Tarp svarbių jo akcentų – kariliono bokštas, kuriame periodiškai rengiami koncertai, taip pat – arkada su patrankų ekspozicija, 1938 m. iš Astravo dvaro Biržuose atkeliavę liūtai.

Tarp įdomiausių muziejaus eksponatų, kurių iš viso surinkta per ketvirtį milijono – Stepono Dariaus ir Stasio Girėno lėktuvo „Lituanica“ nuolaužos, atvežtos iš Soldino miško. Čia eksponuojamas ir vienintelis išlikęs Antano Gustaičio konstruotas lėktuvas „ANBO-1“. Muziejuje nuolat vyksta teminiai šeštadieniai, galima rinktis iš įvairių edukacinių programų, vyksta kultūriniai renginiai, knygų pristatymai.

https://www.vdkaromuziejus.lt/

Военный Музей имени Витаутаса Великого

Ровно 100 лет назад, 1921 февраля 16 года, торжественно открылся Военный Музей имени Витаутаса Великого

 Пять раз меняв название, музей не только сохранил главную миссию - сохранить историю литовской армии, сформировать историческую память, воспитать гражданство и патриотизм - но и стал современным, близким всем поколениям

Этот лабиринтоподобный двухэтажный музей, чьи комнаты переполнены экспонатами (шутка ли – более 200 тысяч предметов оружия, археологических находок и прочих интересностей), рассказывает посетителям о военной истории Литвы с древнейших времен до сего дня.

Военный Музей имени Витаутаса Великого был торжественно открыт 16 февраля 1921 года, его открытие было приурочено к празднованию третьей годовщины Независимости Литвы. В 1930 году было построено новое здание музея, в этом же году музею было присвоено имя Витаутаса Великого. Коллекция музея состоит из образцов холодного и огнестрельного оружия, военной техники, амуниции литовской и иностранных армий, документов, фотографий, негативов, книг.

В музее можно увидеть обломки легендарного оранжевого аэроплана «Литуаника».

Он потерпел крушение в Германии при загадочных обстоятельствах, совершая в 1933 году безостановочный перелет над Атлантикой из США в Каунас. Рядом – сшитые вместе костюмы отважных пилотов самолета, героев авиации Стяпонаса Дарюса и Стасиса Гиренаса, которые без радионавигационных приборов осуществили самый точный для того времени полет.

Музейные экспозиции знакомят посетителей с военной историей Литвы, рассказывают об эволюции оружия, военной символики и военного искусства.

В зале "Военная история Великого Княжества Литовского" представлено развитие военного дела Литвы в XIV–XVII веках. Здесь выставлены мечи, боевые ножи, топоры, копья, луки, арбалеты, стрелы и первое пороховое огнестрельное оружие местного и иностранного производства.

Центральное место выставки "Экспозиция капеллы Витаутаса" занимает скульптура Великого князя Литовского Витаутаса Великого, выполненная в 1934 году по заказу музея известным литовским скульптором Владасом Грибасом. Здесь же размещена Галерея правителей, состоящая из 30 портретов, начиная от короля Литвы Миндаугаса до последнего короля Польши и Великого князя Литовского Станислава Августа Понятовского. Рядом с портретами монархов висят картины с изображением главных сражений, состоявшихся до правления Витаутаса и при его жизни. В Большом зале посетители могут ознакомиться с историей музея и музейными ценностями, которые долгое время хранились в фондовых хранилищах.

В музее организуются временные выставки, проводятся торжественные мероприятия, тематические экскурсии, уроки истории, семинары и лекции.

В 2021 году Военный Музей имени Витаутаса Великого отмечает свой 100-летний юбилей.


2021, sausis


Sausio 23 dieną suėjo 100 metų, kai gimė Marija Gimbutienė, viena žymiausių pasaulio archeologių, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtojų. Ji atvėrė kelius archeomitologijai – naujai mokslo šakai, sujungusiai archeologiją, lingvistiką, etnologiją ir religijotyrą.

Marija Gimbutienė (1921-1994)iškiliausia, pasaulinį pripažinimą pelniusi lietuvė mokslininkė – sukūrė savitą mokslo sritį ir atrado bei aprašė iki tol neištirtą Senosios Europos civilizaciją. Jos mokslinės idėjos, pasak Sigito Gedos, stipriai veikė XX a. antrosios pusės Lietuvos kultūrinį gyvenimą ir lietuvos poeziją. Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kitose pasaulio šalyse Gimbutienės darbais rėmėsi visuomeniniai ir politiniai judėjimai. Kalifornijos universitete (Los Andžele) mokslininkės skaitytas paskaitas lankė garsūs Holivudo aktoriai, amerikiečių žurnalistai, politikai.

Marija Gimbutienė mirė 1994-ųjų vasarį Los Andžele. Jos pelenai buvo pervežti į gimtąjį Vilniaus miestą, supilti į senovinę urną ir pagerbti Šv. Jonų bažnyčioje. Vėliau palaidoti Kaune, Petrašiūnų kapinėse, greta motinos.

Skaityti daugiau lietuviškai

ru

Мария Алсейкайте Гимбутене —всемирно известный археолог, этнограф и культуролог, одна из крупнейших и самых спорных фигур индоевропеистики, с именем которой связывают выдвижение «курганной гипотезы» происхождения индоевропейцев. Доктор honoris causa университета Витаутаса Великого (1993).

Она родилась 23 января 1921 в Вильнюсе в семье врача, общественного деятеля, автора книг по литовской истории и медицине Даниэлюса Альсейки (1881—1936) и врача-окулиста и общественного деятеля Вероники Альсейкене. В 1931 году вместе с родителями переехала в Каунас. Окончив гимназию (1938), училась на гуманитарном отделении Университета Витаутаса Великого, окончила Вильнюсский университет в 1942 году. Вышла замуж за архитектора и деятеля литовской печати Юргиса Гимбутаса. В 1944 году вместе с мужем выехала в Германию. В 1946 году окончила университет в Тюбингене. С 1949 года жила в США, работала в Гарвардском и Калифорнийском университетах.

В 1960 году Мария Алсейкайте Гимбутене посетила Москву и Вильнюс, где встретилась с матерью.

В 1981 году выступала с лекциями в Вильнюсе и Москве. Умерла в Лос-Анджелесе 2 февраля 1994.

8 мая 1994 года прах перезахоронен на Петрашюнском кладбище в Каунасе.

Мария Алсейкайте Гимбутене — автор 23 монографий, в том числе таких обобщающих исследований, как «Балты» (1963) и «Славяне» (1971).

   

В археологии она была новатором, сочетала собственно археологические изыскания с глубокими познаниями в индоевропейской лингвистике. Внесла значительный вклад в изучение древнейшей истории индоевропейских народов и, в частности, славян. В 1956 году Мария Гимбутас выступила с курганной гипотезой, которая произвела переворот в индоевропеистике. Прародину индоевропейцев она искала в степях Южной России и степной зоне Украины.

В Вильнюсе на доме по улице Йогайлос (Jogailos g. 11), в котором в 1918—1931 годах жили родители и в 1921—1931 их дочь Мария Алсейкайте Гимбутене, установлена мемориальная плита. В Каунасе мемориальная плита с барельефом Мария Алсейкайте Гимбутене установлена на доме по улице Мицкявичяус (Mickevičiaus g.), в котором она жила в 1932—1940 годах.